Τεχνική Ιδιοδεκτικής Νευρομυϊκής Διευκόλυνσης (PNF)

Η τεχνική Ιδιοδεκτικής Νευρομυϊκής Διευκόλυνσης – PNF είναι από τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία στα χέρια του φυσικοθεραπευτή για την επίτευξη μυϊκής ενδυνάμωσης, επανεκπαίδευσης αλλά και μυϊκής χαλάρωσης.

Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, την βελτίωση της λειτουργικότητας και της μυϊκής ελαστικότητας και την αύξηση της αντοχής και δύναμης των ασθενών που είτε έχουν βλάβη στο μυοσκελετικό σύστημα ή βρίσκονται στο στάδιο μετεγχειρητικής αποκατάστασης ή έχουν βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο) Η τεχνική αυτή εφαρμόζει συγκεκριμένες λαβές που ερεθίζουν τους δερματικούς υποδοχείς και παρέχουν στον ασθενή πληροφορίες για τη σωστή κατεύθυνση της
κίνησης. Μπορεί να εκτελεστεί ενεργητικά από τον ασθενή όπου και είναι η έννοια της ιδιοδεκτικότητας, αλλά και από τον φυσικοθεραπευτή παθητικά όταν η κίνηση είναι μειωμένη ή αδύνατη. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι για την πραγματοποίηση της άσκησης, θα πρέπει να υπάρξει μια εναλλαγή διάτασης και μυϊκής συστολής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο